Stretnutie náčelníkov obrany V4 v Poľsku


Stretnutie náčelníkov obrany V4 v Poľsku

Uplynulý týždeň sa v prístavnom meste na severe Poľska uskutočnilo stretnutie náčelníkov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), medzi ktorými nechýbal náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.
Účastníci dvojdňovej konferencie si vymenili názory na ciele poľského predsedníctva a plány vojenského rozvoja. Na programe stretnutia boli aj logistické výzvy, ktorým čelia ozbrojené sily v rámci spolupráce NATO – EÚ. Od júla je Poľsko v predsedníctve krajín V4.
Náčelníci obrany po stretnutí sledovali cvičenie za účasti špeciálnej vojenskej jednotky Formoza poľského námorníctva, ako aj jednotiek českých, slovenských a maďarských síl pre špeciálne operácie (SOF) a poľského záchranného plavidla Lech.
Na stretnutie šéfov obrany krajín V4 v Poľsku o pár dní nadviazalo zasadnutie Vojenského výboru Európskej únie v Budapešti. Na podujatí, ktoré sa začalo v pondelok 14.októbra, sa stretli šéfovia obrany EÚ s predstaviteľmi krajín západného Balkánu. Išlo o prvú príležitosť, kedy Vojenský výbor EÚ oficiálne zasadal na úrovni náčelníkov obrany mimo Bruselu.


Stretnutie náčelníkov obrany V4 v PoľskuStretnutie náčelníkov obrany V4 v PoľskuStretnutie náčelníkov obrany V4 v Poľsku

Autor: OS SR , Foto: POL, HUN - Dátum: 17.10.2024
Čítanosť: 121
Verzia pre tlač

Skočiť na menu