Posviacka vojnových cintorínov


Posviacka vojnových cintorínov

Dňa 13. augusta 2024 obnovené vojnové cintoríny v obciach Repejov (okres Medzilaborce) a Jankovce (okres Humenné) boli slávnostne posvätené. Tieto miesta, kedysi zanedbané a takmer zabudnuté, sa vďaka dobrovoľníkom z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy z Humenného zmenili na dôstojné miesta posledného odpočinku pre vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne. Obnovou cintorínov sa im podarilo nielen vrátiť pietu týmto miestam, ale aj identifikovať mená pochovaných vojakov a ich ľudské osudy.

V rámci úprav, ktoré začali v roku 2023, boli na cintorínoch postavené nové pamätníky s menami padlých vojakov. Projekt bol realizovaný aj v spolupráci s obcami Jankovce, Repejov a Nižná Polianka (okres Bardejov) v rámci programu Interreg.

Slávnostnej posviacke cintorína v Jankovciach dodali vážnosť a dôstojný charakter prítomnosť Zástupcu náčelníka generálneho štábu - náčelníka štábu brigádneho generála Slavomíra Verčimáka, zastupujúceho veliteľa 2. mechanizovanej brigády (2.mb) plukovníka Maroša Kmeca, veliaceho poddôstojníka 2.mb štábneho nadrotmajstra Jaroslava Pinkoša, vojenských duchovných 2.mb, čestnej stráže, vojenskej hudby ozbrojených síl, ako aj prelet vrtuľníkov ponad pietne miesto v Jankovciach.

Týmto aktom bola vzdaná úcta vojakom, ktorí zahynuli počas ťažkých bojov pred 110 rokmi, a zachovaná ich pamiatka pre ďalšie generácie.


Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov Posviacka vojnových cintorínov

Autor: mjr. Ing.Jozef SEDLAK - Dátum: 13.08.2024
Čítanosť: 7
Verzia pre tlač

Skočiť na menu