Preskocit navigáciu

Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024


Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024
V stredu 19. júna 2024 sa v priestoroch posádkového cvičiska a strelnice Ruská Nová Ves a v lesnom poraste pohoria Slanské vrchy uskutočnilo súčinnostné cvičenie „Záchrana 2024“. Toto cvičenie, vedené zástupcom veliteľa podplukovníkom Vojtechom Pitronom, bolo zamerané na pátranie a záchranu osôb pri leteckej nehode v ťažko dostupnom teréne, čo je aj jednou z úloh a poslaním 51. krídla Prešov, ktoré drží pohotovostnú leteckú pátraciu a záchrannú službu (ďalej len LPZS) a pozemnú pátraciu a záchrannú službu (ďalej len PPZS). Išlo o prehĺbenie a zladenie postupov a spolupráce medzi zložkami integrovaného záchranného systému a 51. krídlom Prešov pri vzniknutej leteckej nehode. 

Cvičenia sa zúčastnili rôzne zložky, vrátane 51. krídla Prešov, Strediska riadenia operácií Vzdušných síl OS SR, Letových prevádzkových služieb Bratislava, Krajského a okresného riaditeľstva Policajného zboru Prešov, odbor kynológie a hipológie Policajného zboru, Krajského a okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Prešov a Koordinačného strediska IZS SR Prešov. 

Celkové úsilie bolo sústredené na vypátranie a včasnú záchranu 5 obetí leteckého nešťastia. Trasa presunu zahŕňala pozemnú prepravu PPZS po trase od letiska 51. krídla Prešov cez Prešov, až na Ruskú Novú Ves, pričom eskort kolóny bol zabezpečený prostredníctvom Policajného zboru SR (OR PZ Prešov). Po príchode na miesto nešťastia bol zriadený riadiaci štáb, kde sa sústredili všetky zložky. Bol navrhnutý plán leteckého a pozemného pátrania. Tam, kde to bolo možné sa na pátranie využili kone a psy. Zvyšok bol prehľadávaný na štvorkolkách, autách, alebo rojnicou. Trosky lietadla sa podarilo uhasiť technikou od HaZZ. Ranený bol prevezený vrtuľníkom. 

Takéto cvičenia sú kľúčové pre zlepšenie komunikácie a koordinácie medzi rôznymi silovými zložkami, čím sa zvyšuje efektivita a rýchlosť reakcie v prípade núdze. Každá minúta je pri záchrane ľudských životov rozhodujúca. Lepšia spolupráca znamená lepšiu pomoc pre občanov SR. V čase mieru je služba LPZS hlavnou úlohou 51. krídla Prešov. Sme vždy pripravení chrániť a pomáhať občanom SR tam, kde je to potrebné. 

Na záver riadiaci zamestnania zhodnotil, že všetky ciele cvičenia boli splnené. Zistené zlepšenia budú zapracované do budúcich cvičení a tak napomôžu k lepšej a kvalitnejšej práci príslušníkov prešovského krídla.

Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024Súčinnostné cvičenie Záchrana 2024

Autor: 51. krídlo Prešov - Dátum: 24.06.2024
Čítanosť: 177
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share